web analytics

☘️ Sarbatoarea Martisorului, simbolul primaverii in Romania

Romanii si moldovenii sarbatoresc in 1 Martie sosirea primaverii, prin sarbatoarea Martisorului, simbolul primaverii in Romania. Originea sa trebuie sa fie cautata inca de pe vremea dacilor sau romanilor. Sarbatoarea Martisorului, simbolul primaverii in Romania. 1 Martie (martius in limba latina), prima zi din vechiul calendar roman, era dedicata sarbatorii Matroualia, o sarbatoarea dedicata zeului Marte, divinitatea fortelor naturii, a primaverii si agriculturii.

Astfel, pentru a se sarbatori primavara si victoria sa in razboiul contra iernii, fetele si femeile primeau « martisoare », un fel de amuleta care purta noroc, considerate drept o expresie a unitatii contrariilor- primavara-iarna, lumina- umbra, fertilitate-sterilitate. Dar in Bucovina si barbatii primesc acest martisor, un simbol al primaverii care poarta noroc.

Sarbatoarea Martisorului cere ca Martisorul sa fie purtat la piept intreaga luna martie. Apoi traditia, in Campia Romana, cere ca acesta sa fie suspendat de un arbore in floare, in speranta ca intreg anul va fi inflorit.

Acest martisor este un fel de snur foarte fin, din doua fire impletite, unul in nuante de alb, unul in nuante de rosu. La acest snur se ataseaza o mica figurina. Aceasta poate sa fie o floare, o inimioara, o potcoava, un hornar, o floare, un trifoi cu foi sau orice alt obiect stilizat  care are rolul de a purta noroc. Dar in zilele noastre sau in vremurile noastre mai moderne, sarbatoarea Martisorului a stiut cum sa se adapteze si snurul in nuante de alb si de rosu se poate purta si la cele mai elegante brose. Deci sarbatoarea Martisorului este una extrem de actuala, una care inca mai reuseste sa se impuna.

Sarbatoarea Martisorului are urmatoarea semnificatie- cele doua fire de la snur, in nuante de alb si de rosu impletite, reprezinta cele 2 anotimpuri, care inca sunt imbinate sau amestecate. Rosul reprezinta iarna, in timp ce albul este primavara, cu simbolul sau ghiocelul, care strapunge zapada si anunta reintoarcerea naturii la viata.

Romanii si moldovenii acorda o mare importanta sarbatorii martisorului. O traditie ludica, ideala pentru vanzatori, care inunda strazile oraselor cu standuri cu martisoare foarte frumoase si foarte colorate de vanzare.

Sarbatoarea Martisorului este legata si de legenda Babei Dochia, nu doar de cea a primaverii. Dochia simbolizeaza iarna sau anul care moare dupa ce si-a dat jos cele 12 cojoace.

Sarbatoarea Martisorului, care anunta primavara, este un moment important, in care amintim apropiatilor ca ne gandim la ei si ca sunt importanti pentru noi.

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *