web analytics

Istoria papucilor

Istoria papucilor

 

Moi, confortabili, sofisticati, lejeri, caldurosi…oricine are macar o pereche de papuci fie de casa, fie de plaja. Papucii de casa sunt ideali pentru a ne mai relaxa putin picioarele dupa o zi grea in timp ce papucii de plaja sunt ideali pe timp de vara. Insa cunosti istoria papucilor, ce stii despre originea lor?

 

Papucii se afla in stransa legatura cu istoria Estului. Au jucat un rol deosebit de important in cultura japoneza (si continua sa joace un rol important si in ziua de azi) insa se pare ca isi au originile in cultura si civilizatia persana. Papucii erau un tip de incaltaminte deosebit de confortabila cand cineva trebuia sa stea in faimoasele scaune joase. De asemenea, papucii erau folositi pentru a se deplasa dintr-un loc in altul datorita laturii confortabile. Dupa cum spuneam, papucii erau considerati deosebit de importanti in Japonia. Pe vremuri, oamenii erau nevoiti sa isi lase pantofii la intare oriunde mergeau (case particulare, restaurante, hoteluri, resorturi) deoarece japonezii erau de parere ca picioarele trebuie sa se aeriseasca dupa o zi grea de munca. Papucii erau folositi pentru interior.

 

In Est, in perioada sultanilor si haremului, papucii erau considerati drept un simbol al captivitatii deoarece concubinele sultanelor nu aveau curajul sa fuga din harem incaltate doar cu o pereche de papuci. Papucii erau singurii care se foloseau pentru a calca pe covoarele persane scumpe.

 

In secolul 16 papucii aveau o noua semnficatie simbolica – au devenit simbolul loialitatii. La mijlocul secolului 16, persoanele instarite purtau papuci din piele, matase sau catifea. In secolul 18, in Franta, papucii aveau deja o importanta majora. In interiorul castelelor, doamnele de la curte purtau papuci de marimi diferite si decorati in mod diferit – delicati, decorati cu pene de lebada sau cu tocuri.

 

A trecut o vreme pana cand papucii si-au facut aparitia si in Europa. Acestia si-au facut intrarea in Europa intre secolele 16-17. Secolul 18 este considerat epoca de aur a papucilor, pe vremuri destinati doar inaltei clase sociale si caselor regale.

 

Epoca victoriana a dat nastere papucilor cunoscuti sub denumirea de Prince Albert Slipper, denumiti dupa sotul reginei Victoria, printul Albert. Au fost purtati pentru prima data de aristocratii britanici. Actualmente, acest tip de papuci este cunoscut sub denumirea de Smoking Slippers si sunt purtati de barbati si femei deopotriva. Papucii cu blana si-au facut aparitia dupa anii 2000 si au creat isterie in randul fashionistelor. Exista azi o multitudine de modele de papuci cu blana si sigur nu vei trece neobservata daca alegi sa ii porti.

 

In zilele noastre, papucii sunt ceva extrem de comun, au devenit o parte integranta in viata noastra de zi cu zi. Ii purtam acasa, cand vrem sa ne simtim mai confortabil si ii ducem cu noi in calatorii. Sau ii purtam pe afara cand vrem sa fim cele mai extravagante sau mai fashion.

 

 

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *