web analytics

Istoria lenjeriilor

 

Istoria lenjeriilor

Clasic, modern, simplu sau somptuos, fiecare model de lenjerie de pat este unic in felul sau si creeaza o ambianta minunata in dormitor. Ti se pare imposibila viata fara lenjerie de pat? Si totusi, acum cateva sute de ani, lenjeria de pat era un privilegiu rezervat doar nobililor.

Cele mai vechi “vestigii” atunci cand vorbim despre istoria lenjeriilor dateaza inca de peste acum 150 000 de ani. Pe atunci « lenjeria de pat » insemna straturi de iarba-de-mare uscata acoperita cu piele de animale.

Putin mai tarziu, acum 11000 de ani, in Mesopotamia pastorii nomazi isi acopereau paturile cu fibre de lana.

In Egiptul Antic, saracii mancau si se odihneau pe o simpla rogojina. Doar bogatii aveau paturi cu un cardu de lemn acoperite cu panza. Dar odata cu epoca Renasterii, paturile incep sa evolueze. Nobilii beneficiau de baldachin si isi acoperau paturile cu cele mai pretioase materiale pentru a sublinia cat sunt de bogati.

Se pare ca incepand cu secolul XVII, toate paturile erau acoperite cu panza sau cu materiale, de la cele mai fine la cele mai groase sau mai aspre.

In secolul XVIII, lenjeria de pat devine un simbol al prestigiului si al statutului social, fiind foarte ingrijita si transmisa din generatie in generatie.

Care erau insa materialele folosite in trecut pentru lenjeriile de pat?

  • fibrele de in, deoarece peste tot in Babilon, Fenicia sau Egiptul Antic se regaseau culturi de in.
  • bumbacul, un material foarte popular in zilele noastre, foarte popular si atunci, care a inceput sa se raspandeasca odata cu secolul 19.  Astfel ca inul si canepa au fost inlocuite putin cate putin de catre bumbac.

Termenul de lenjerie este de origine franceza, de la cuvantul « linge », derivat la randul sau din « lin » care la origine inseamna « tesatura », dar care pana la urma a ajuns sa desemneze piesele vestimentare purtate pe sub haine.

Lenjeria de pat depindea deci in trecut de clasa sociala si termenul de lenjerie de pat frumoasa sau de calitate ilustra foarte bine aceast diferenta. Aristocratii si burghezii detineau o lenjerie de calitate care era cel mai adesea brodata cu initialele proprietarilor.

In zilele noastre, lenjeria de pat este un element indispensabil pentru decorul unui dormitor. Un element indispensabil pentru un somn odihnitor, cel mai important factor pentru un confort optim si detaliul care poate face difernta pentru casa ta. Este cea care ne este alaturi cel putin 7-8 ore pe zi si care ne ajuta sa ne cufundam asa cum trebuie in lumea viselor.

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *