web analytics

Istoria Choker

Istoria Choker

Anul 2016 este cu siguranta anul ce a marcat reintoarecerea in forta a colierelor de la baza gatului, in special a colierului choker. Iar in anul 2017 colierul choker este cel mai trendy accesoriu cu putinta.

Dar choker nu este un colier care dateaza de azi de maine, ci este un colier cu o lunga istorie in spatele sau. Ideea din spatele creearii sale- sa alungeasca gatul si sa creeze un contrast intre pielea alba ca laptele si materialele hainelor purtate.

Dar urme ale acestui choker se pot gasi inca din Antichitate, putin cam pe la toate civilizatiile. In epoca gregoriana insa, devine un colier foarte popular purtat de toata lumea. O moda care a fost reluata in perioada Revolutiei Franceze pe cand femeile purtau in jurul gatului o panglica in nuante de rosu pentru a aduce un omagiu celor care au fost ghilotinati.

Mai tarziu, colierul choker devine simbolul prostituatelor, care il purtau doar in nuante de negru, fara fermoar, ci prins pur si simplu cu o fundita, la fel ca si in celebrul tablou Olympia a lui Manet din 1863.

In urmatorii ani, pictorul Degas l-a folosit si el la randul sau in mai multe tablouri. Nu este un lucru sigura insa daca celebrul pictor a folosit colierul choker pentru a alungi gatul modelelor sale sau pentru a critica putin societatea, deoarece numeroase dansatoare sau balerine provenite din clasele sociale de jos erau exploatate atat fizic cat si financiar.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, colierul choker devine o tendinta regala foarte populara, fiind purtat de Alexandra, printesa de Wales. O printesa care a dat tonul in lumea modei din vremea sa si care a fost influentata de numeroasele sale calatorii din India si de felul in care acestea foloseau bijuteriile pentru a se impodobi. Aceasta a inceput sa isi acopere numeroase bijuterii cu perle si cu catifea, profitand de aceasta moda pentru a-si acoperi o cicatrice de la gat.

In anii ’40, popularitatea acestui colier este din ce in ce mai mare si acesta devine un veritabil simbol al puterii, femeile din lumea intreaga ornandu-si colierele cu dantela, camee, perle sau diamante.

De atunci, acest colier indemodabil si atemporal are diferite interpretari de la minimalism la kitsch in anii ’90, pana la versiuni XXL, cu cele mai frumoase asocieri de materiale si de culori, devenind un veritabil must have pentru 2017.

Deci da, se pare ca moda este o eterna reintoarcere la surse sau la origini…

 

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *