web analytics

Cum aratau lenjeriile de pat in trecut

Cum aratau lenjeriile de pat in trecut

Dupa o zi istovitoare la munca vine unul din cele mai asteptate momente, acela in care te bucuri de o lenjerie de pat de calitate si te scufunzi intr-o pilota cu puf si te lasi in bratele lui Morfeu. Insa te-ai intrebat vreodata de unde vin lenjeriile de pat, cum aratau acestea in trecut sau cum dormeau stramosii nostri?

In cele ce urmeaza vom face o calatorie in trecut, din perioada neolitica pana in zilele noastre pentru a-ti spune cum aratau lenjeriile de pat in trecut. In urma cu 1000 de ani, omenirea se folosea de piei de animale sau frunze pentru a dormi. Sa nu uitam ca pe atunci omul cauta sa supravietuiasca, nu cauta confortul sau o casa permanenta.

  • Vechii egipteni. Oamenii de rand dormeau pe frunze de palmier in timp ce faraonii dormeau pe materiale moi, sustinute de o platforma de fildes si de lemn destul de rezistenta.
  • Romanii sunt cei care au creat ceea ce putem numi precursorul saltelei. Acestia dormeau pe crengi moi, asezate una peste alta sau pe saci cu fan, cu lana sau cu pene. Romanii mai instariti isi decorau paturile cu bijuterii, cu aur sau cu argint. Paturile incep sa fie considerate incetul cu incetul obiecte de decor.
  • Evul Mediu nu vine cu mari progrese in ceea ce priveste stilul de dormit, foloseau ”saltele” similare cu cele utilizate de romani. Diferenta consta in faptul ca acestea erau acoperite cu piei de animale.
  • Pe masura ce ne apropiem de Renastere, oamenii nu mai dorm pe jos ci incep sa creeze rame de pat cu zabrele tesute.
  • In secolul 14 progresul este deja remarcabil cel putin in randul celor mai instariti. Lana, pielea sau matasea se folosea deja pentru acoperirea paturilor. Catifeaua devine vedeta in materie de acoperire a patului.
  • In secolul 18 avem deja rame de pat create din fonta si saltele din bumbac.
  • In secolul 18 gheisele dormeau pe saltele subtiri avand pe post de perna un cub realizat din bambus.
  • In secolul 19 se inventeaza patul casetat.
  • In secolul 20 se trece de la saltelele umplute cu fan sau lana la cele umplute cu aer sau apa si la lenjeriile de pat din bambus.
  • Inainte de 1989, la noi in tara, lenjeria de pat era in mod obligatoriu de culoare alba, calcate si imaculate si bineinteles apretate. Astfel de lenjerii erau considerate semn al harniciei gospodinei.

In zilele noastre abunda culorile in ceea ce priveste lenjeria de pat dar si materialele din care aceasta este confectionata.

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *