web analytics

Cum alegem o lenjerie de pat

Cum alegem o lenjerie de pat

Un somn de calitate este esential starii noastre de sanatate si echilibrului nostru mental. Calitatea somnului depinde in mare masura de salteaua aleasa si de lenjeria de pat. Datorita timpului destul de mare petrecut in pat – o treime din viata – merita sa investesti in lenjerii de calitate: vei simti imediat diferenta. Insa cum putem alege cea mai potrivita lenerie de pat ?

Dimensiunea

Prima etapa in alegerea unei lenjerii de pat consta in cunoasterea dimensiunii saltelei. Trebuie sa cunosti atat marimea saltelei patului cat si grosimea acesteia din urma. Cearsaful lenjeriei de pat trebuie sa fie cu minim 30 de centimetri (15 centimetri pe fiecare parte) mai mare decat dimensiunea saltelei.  Astfel, cearsaful se va putea baga sub saltea si nu ne va deranja pe timp de noapte. Acelasi lucru este valabil si in cazul pilotei, trebuie sa fie putin mai mare decat patul.

Criterii de selectie

Fibrele si tesaturile. Fibrele cel mai adesea folosite in confectionarea lenjeriilor de pat sunt bumbacul si poliesterul. Chiar daca nu sunt la fel de frecvente, exista lenjerii de pat din lana, din matase sau din saten, fiecare cu propriile sale particularitati.

Fibre naturale

  • Bumbacul este cunoscut pentru confortul pe care il ofera si pentru lejeritatea sa. Ideal in orice sezon, bumbacul absoarbe foarte bine umiditatea si mentine temperatura corpului. Singurul dezavantaj al lenjeriei de bumbac il prezinta faptul ca este destul de greu de intretinut
  • Bumbac pieptanat. Procedeul prin care se obtine acest tip de bumbac elimina firele mai scurte. Astfel, materialul obtinut este mai bland si mai fin, rezista mai bine la uzura. Dezavantajul este ca se sifoneaza destul de usor.
  • Bumbacul egiptean. Diferenta consta in fibre. Este un bumbac de calitate inalta si rezistent, este confortabil, are un aspect delicat, este solid si durabil.
  • Finetul reiese din combinatia de lana si bumbac si este ideal pentru anotimpul rece.

Fibre sintetice

  • Poliesterul este un material rezistent la uzura, usor de intretinut, nesifonabil.
  • Satenul este matasos, ofera un minim de frictiune insa nu este recomandat pe timp de iarna deoarece este rece.

Calitatea. Toate etapele de realizare ale unui material determina calitatea sa: fibra, felul in care firul a fost fabricat, tesatura si tratamentele de finisaj, etc. Clientul vede doar produsul finit. Prin urmare, este destul de dificil sa cunosti proprietatea fiecaruia in parte. Pe ambalaj gasim de obicei informatiile necesare: tipul tesaturii, numarul firelor.

Pretul. De ce unele lenjerii costa 60 Ron altele 150 Ron sau chiar mai mult? Fiecare tesatura poate fi de mai buna sau de mai proasta calitate. In general amestecul de bumbac-poliester este mai ieftin. Bumbacul egiptean, satenul si lana sunt cele mai scumpe materiale.

Culoarea. Culoarea unei lenjerii de pat trebue sa se potriveasca cu mobilierul incaperii. Imprimeuri florale, geometrice, imprimeuri tip ziar, paleta este larga.

Este important sa alegi o lenjerie de pat de calitate, diferenta fiind vizibila cu ochiul liber.

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *