web analytics

Choker semnificatie

Choker semnificatie

Cu siguranta ca ai vazut si tu peste tot colierul choker, un colier plasat la nivelul gatului, care iti va pune in valoare eleganta si frumusetea naturala. Un colier mai mic dar un accesoriu pretios atunci cand vrei sa iti pui in valoare stilul.

Termenul de choker inseamna in engleza « a sugruma, a  sufoca, a ineca, a asfixia ». Deci este vorba despre colierul care inconjoara si strange gatul delicat al femeilor.

Dar cea mai trendy bijuterie a momentului are in spatele sau o istorie lunga si o multime de semnificatii. Colierele choker au aparut la gatul femeilor inca din negura timpurilor. Cele mai frumoase femei purtau la gat coliere choker pentru a se proteja sau pentru a obtine asa-zise puteri speciale

Dar tendinta colierului choker dateaza inca din anul 1718, pe vremea Revolutiei Franceze, pe cand femeile purtau o panglica rosie in jurul gatului pentru a aduce un omagiu mortilor. In aceasta perioada,  se organizau petreceri la care participau rudele victimelor pentru a « exorciza » traumatismul ghilotinei care le-a ucis parintii. Panglica purtata la nivelul gatului simboliza decapitarea familiei lor. La inceput deci era un gest de comemorare care nu si-a pierdut semnificatia de origine.

Prin anii 1860, acest colier era asociat cu prostituatele. Dar in ciuda acestei conotatii, colierul choker ramane accesoriul preferat al balerinelor si cel mai popular in epoca victoriana.

Colierul choker devine mai apoi o bijuterie acceptata de nobilime si devine mai apoi o vertabila moda regala. Printesa de Wales, Alexandra, purta acest tip de colier pentru a ascunde o cicatrice. Se pare ca aceasta a incercat sa influenteze moda anilor urmatori, purtand bijuterii la nivelul gatului de inspiratie indiana.

Putin mai tarziu isi fac aparitia celebrele « dog collars » sau « zgarde de caini » cu un design arborat doar de elite, deoarece erau realizate din perle, diamante, dantela sau catifea. Femeile trebuiau sa isi faca aceste coliere la comanda deoarece nimeni nu voia sa poarte un colier lung si trebuiau sa fie facute in functie de circumferinta gatului.

Tot in stransa legatura cu dansul, prin anii ’50, celebrul personaj Disney, Cenusareasa, poarta la bal prin anii ’50, un colier la nivelul gatului.

In anii ’90, faimosul colier choker se poate vedea si in filmele jucate de Natalie Portman si de Uma Thurman.

In zilele noastre, colierul choker imbina de minune toate semnificatiile sale cu toate tendintele momentului – dantela foarte fina care ne duce cu gandul la balerine sau nobilime,  catifea care ne duce cu gandul la dansatoare dar si plasticul care este specific anilor ’90, foarte kitsh si foarte vintage.

 

 

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *