web analytics

Capriciile alimentare

Capriciile alimentare

Exista un moment in viata unui copil in care interesul pentru un anumit fel de mancare se poate diminua. Pentru un parinte atunci luarea mesei devine o adevarata bataie de cap. Unele alimente apreciate de copil inainte devin respingatoare brusc si nevoia de a manca nu mai pare vitala pentru copil. In general, capriciile alimentare apar intre 2-5 ani. Acest nou comportament poate fi explicat prin mai multi factori. In general, actionand astfel, copilul vrea sa atraga atentia asupra sa, ceea ce si functioneaza in majoritatea din cazuri. Un lucru normal deoarece un parinte ar face orice doar ca micutul sau sa guste 2-3 linguri. Iata cateva sfaturi pentru a face fata capriciilor alimentare ale micutului tau.

Rabdarea primeaza. Trebuie sa tii cont de faptul ca foamea unui copil variaza de la o zi la alta la fel ca si gustul pentru anumite alimente, variaza in continuu. Sa nu fii surprins daca copilul, pe vremea cand era bebelus adora spanacul iar acum doar cand vede culoarea din farfurie se stramba. Este normal. Continua sa ii oferi spanac, in cantitati mai mici, fara sa il fortezi sa manance. Intr-o zi, va gusta si se va reobisnui cu gustul si cu textura. Tu ca parintre trebuie sa fii perseverent si rabdator.

Accepta dorinta sa de afirmare.  Pentru copilul mic mancatul reprezinta o activitate la fel ca alta. La 2-5 ani prefera sa se joace, sa faca cu totul altceva, mancatul este pe ultimul loc. Este important sa respecti alegerile sale alimentare. Pentru el, refuzul unui aliment inseamna autonomie. In plus, trebuie si sa il ajuti sa isi dezvolte capacitatea de a lua decizii, sa il intrebi ce vrea sa ii gatesti in ziua respectiva de exemplu. Se va simti mai important ca a decis el ce va manca in ziua respectiva.

Calitatea conteaza, nu cantitatea. Daca te ingrijoreaza faptul ca micutul tau mai mult gusta, nu mananca, concentreaza-te asupra calitatii si varietatii alimentelor, nu asupra cantitatii acestora. Lasa-l sa manance putin, el stie cat are nevoie. Lipsa de apetit este cel mai adesea pasagera. Putin cate putin va gusta din alimente si va descoperi ce ii place.

 

 

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *