web analytics

7 principii Montessori de pus in practica pentru un copilas fericit

7 principii Montessori de pus in practica pentru un copilas fericit

Celebra Maria Montessori spunea ca « A educa nu inseamna a dresa ». Considera ca fiecare copilas este un individ aparte, cu sensibilitatile si capacitatile sale care astepta sa fie descoperite si stimulate.

Iar in zilele noastre, din ce in ce mai multi parinti considera ca educatia Montessori sau pedagogia Montessori este alternativa ideala la sistemul clasic de invatamant. Si daca iti doresti si tu sa iti ghidezi copilul inspre fericire si bucurie iata care sunt principiile de care ar trebui sa tii cont.

Fii un exemplu pentru copilul tau. In calitate de parinte, esti un model pentru copilul tau. Deci trebuie sa faci chiar si tu lucrurile pe care i le spui sau transmiti. Daca vede contrariul in comportamentul tau, va face si el la fel. Gesturile tale vor valida deci ceea ce spui.

Evita critica, cel mai adesea distructiva. Este la fel ca si o oglinda. Atunci cand critici un copil pentru actele si cuvintele sale, acesta va face si el la fel cu altcineva. Va vedea deci doar defecte la o anumita persoana si nu ii va vedea valoarea. Un copil criticat foarte des nu va avea o stima de sine ridicata, ci din contra. Un principiu Montessori foarte important.

Incurajeaza, mereu incurajeaza. Prin intermediul incurajarilor tale justificate, copilul va constientiza valoarea sa si a reusitelor sale. In acest fel, va reusi sa avanseze si sa depaseasca dificultatile.

Bunavointa, regula de aur. Enervarile, mofturile, certurile… iata o multime de lucruri care nu sunt acceptate de metoda Montessori. Copilul va risca sa perceapa aceste comportamente drept unele normale si va deveni ostil, iritabil si agresiv. Bunavointa trebuie deci sa fie o regula absoluta.

Nu iti devaloriza niciodata copilul. Micile fraze « asasine » prin care iti devalorizezi copilul, spuse chiar si involuntar, au consecinte dezastruoase asupra copilului. Mai ales atunci cand vine vorba despre relatiile cu cei din jur. Va risca sa se izoleze, sa devina timid si sa ii fie frica mai apoi sa se exprime.

Trebuie sa ai incredere. Avand incredere in copilul tau, il vei face pe acesta sa creada si el in el si sa se autodepaseasca. Va reusi astfel sa isi revina mai usor dupa o dezamagire sau esec.

Nu ii subestima capacitatile. Parintii au tendinta de a limita capacitatile unui copil. Dar un copil trebuie sa fie lasat sa se dezvolte in ritmul sau propriu. In acest fel nu se va simti nul sau incapabil.

 

 

 

Ultima actualizare -

fashiondays.ro orange.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *